ERVARING

Vertrouwen van en in mannen wordt door mannen vaak getoetst door de ervaring. 
Hoeveel kun je aan, kun je blijven staan als het pijnlijk wordt en kunnen we erop aan dat als het spannend wordt, dat je er dan ook nog bent. Want soms hangen onze levens, en die van anderen, af van deze kwaliteiten in de man.

Eigenaarschap ~ Verantwoordelijkheid ~ (afgestemde) Actie

Elias

Tijdens de twee weekenden van MAN19, heb ik eindelijk mogen ervaren wat ‘man zijn’ inhoudt. 

Het is nu een plek waar ik telkens naar terugkeer. Onder begeleiding van Hilbrand en Emile is het voor mij glashelder geworden waar het wringt in mijn persoonlijke man zijn. Door te werken met systemische rituelen heb ik de dood in de ogen gekeken en ben ik met een innerlijk deel geconfronteerd dat nodig wakker moest worden. Het heeft iets dieps in mij bewogen wat tot op vandaag nog zijn doorwerking heeft. Zodra je aan het weekend begint snap je hoe belangrijk het werk is. Er valt iets op zijn plek. Dit is precies het mannenwerk dat nodig is in een maatschappij waar we uit verbinding zijn geraakt met wie we ten diepste zijn.

Guus

In 2019 heb ik deelgenomen aan de meerdaagse Man19. Twee weekenden waarin ik op diverse manieren, fysiek en mentaal, heb ervaren hoe ik als man de uitdagingen in mijn leven tegemoet trad. 

Ik heb inzicht gekregen hoe ik mezelf en mijn omgeving (soms) tekort deed door mijn mannenenergie in te houden: huiverig om de kracht die erin schuilt ten volle in te zetten. Het is bijzonder om aan den lijve ervaren hoe het voelt om als MAN voluit te gaan voor je doel, je idealen, je missie in je leven. Om te ervaren dat MANNEN elkaar kunnen stimuleren en corrigeren, krachtig en effectief is fijn. 

Het bijzondere is, dat ik dit samen met mijn zoon heb mogen ervaren. Dat maakte het extra rijk en waardevol; onze relatie is er verder door verdiept. 

Dankzij deze weekenden zie ik hem niet alleen als zoon, maar meer nog als een MAN.

Demian

Ik ben als man geboren. Dat is wat  tegen mijn moeder en vader is gezegd: ‘ U krijgt een jongetje, hij heeft zijn ballen laten zien’

Zijn de ballen van de man, de conditie om man te zijn? Dat weet ik niet en wil ik graag buiten deze maatschappelijke discussie blijven. Wel kan ik je zeggen dat ik door de jaren heen honderden bomen geplant, stenen, meertjes en palen verplaatst heb. En natuurlijk ook mijn beste gedaan om er in en tegenaan te plassen.

Maar wat is man zijn? Hoe is het om man in deze tijd te zijn? 

Elke land en plek heeft een andere relatie tot het ‘Man-Zijn’. Ik kom uit Patagonia waar ik in de bergen kon jagen of vuur maken, Niet zoals in Amsterdam waar je een Flat-White met Soja melk kunt bestellen bij een koffiecorner.

In beide situaties vergt het van de man een relationele verhouding met de omgeving  te vinden en de contextuele geschiedenis met de situatie waardoor hij juist kan handelen.
 

Als ik in de diepte van de ogen van mij meesters, broers en collega's kijk, vind ik daar vaak de kans om mijn man-zijn te ontmoeten en mij daarin te (h)erkennen. Man zijn is voor mij een zoektocht naar het (her)vinden van de unieke kwaliteit in  gemeenschap met mannen en vrouwen in de wereld. Mannen als deel van het kwetsbare bestaan dat leven heet.3

Arno

Blijven wanneer het spannend wordt, dat is de kunst.

Jeroen

Er is in mij voorgoed iets verschoven tijdens MAN22 en Parcivals Men Return. Mijn mannelijke stevigheid en rust voelt doorleefd en stroom moeiteloos.

 Als zoon van een emotioneel afwezige vader en een om aandacht vragende moeder, heb ik vooral geprobeerd om het hen naar de zin te maken. Ik wilde laten zien dat je het leven ook positief en in harmonie met elkaar kan leven. Ik heb hard gewerkt om erkenning van mijn vader te krijgen en heb die erkenning later gezocht in mijn werk bij de landmacht. In mijn streven om gezien te worden, verloor ik mijn eigen behoeften uit het oog. Ik plaatste mijzelf in dienst van de ander.
Nu ik weer contact heb met wat belangrijk voor mij is, leef ik mijn eigen leven. Ik maak keuzes op basis van mijn gevoel en blijf dicht bij mezelf. Ik sta weer op eigen benen en dat nodigt de mensen om mij heen uit dit ook te doen. Mijn impliciete verwachtingen en voorwaardelijkheid heb ik los kunnen laten. In het contact met anderen ervaar ik daardoor meer verbinding en gelijkwaardigheid. 

Deze ontwikkeling is onbetaalbaar waardevol voor mij en dat gun ik jou ook. Ik kijk er dan ook naar uit om met elkaar aan de slag te gaan.

Thijs

Met je voeten stevig op de grond, de geest helder, samen met de mannen naast je, dat is iets prachtigs. Maar het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad voordat ik daar daadwerkelijk stond.

Ik kom graag in de bergen, en daar voel ik me nogal een mannetje. Maar in Nederland thuis en op de werkvloer… daar was ik vol onrust, afgunst en zonder richting. Angst om mezelf te kwetsen, angst om de mensen om me heen te kwetsen, bang om iets te verliezen, bang dat m’n moeder mij niet meer lief vond… Genoeg redenen om mezelf in te houden en mijn mannelijke energie voor me te houden. Tot het besef kwam dat ik mezelf, mijn omgeving en het leven daarmee tekort schoot.

In je mannelijkheid staan is iets prachtigs, en iets vreselijks. Waarschijnlijk heb je je nog nooit zo helder, beschikbaar en verbonden gevoeld met jezelf en de ander. En dat gevoel is het alleen al waard om voor te vechten. De andere kant is dat de belangen waar je om strijd waarschijnlijk nog nooit zo hoog zijn geweest. Dat er aspecten als verantwoordelijkheid en verduren om de hoek komen kijken. Dat is helemaal niet zo leuk. En toch; mijns inziens wordt het leven pas echt interessant wanneer je spreekwoordelijk je kloten op tafel legt en de kans bestaat dat ze er afgehakt worden. En het mooie is: daarin ben je niet alleen!
 

We zien je in de training!

Jesper

Niet zo heel lang geleden had ik een angst voor de dood. Als ik voor mijn dood niet iets wezenlijks gepresteerd heb, heb ik mijn kostbare tijd op aarde dan niet vergooid? En wat is dan iets wezenlijks? En hoeveel tijd heb ik eigenlijk nog? 

Ik was wel bezig met spiritualiteit in een poging iets van het leven te begrijpen, maar er miste nog een dimensie. Tijdens mannentrainingen heb ik die dimensie gevonden. Opeens zag ik in dat ik niet meer kon wegvluchten van mijn verantwoordelijkheden. 

 

De weg van de man is geen gemakkelijke. Die is rauw, soms duister en rakelt oude pijnen op. Het is ook een weg die je gezamenlijk moet lopen, met broeders die dezelfde  zoeken, of die je zijn voorgegaan. Maar de beloning, dat wat het oplevert, is gigantisch. Door je plek als man in te nemen floreer je zelf, en kunnen je naasten dat ook doen. 

 

Inmiddels ben ik niet meer bang dat ik het leven aan me voorbij laat gaan. Door de zoektocht naar mannelijkheid, heb ik ook mijn bestaansrecht gevonden.


REACTIES DEELNEMERS MAN

"Heftig en intens." 

"Intensief, louterend, krachtig en bijzonder waardevol." 

"Eindelijk na 48 jaar ga ik mijn plek innemen." 

"Intensief, maar nuttig weekendje." 

"Don't try this at home." 

"Ik kan het iedere man aanraden."

"Nog nooit zo iets meegemaakt."

"Ik dacht eerst, waarom zou ik. Maar nu, dit had ik niet willen missen."
"Hilbrand Westra (정운석) een grootmeester in zijn vak: Puur, integer, raak en echt! Ik heb ware levenslessen mogen aanschouwen en ervaren."
"Life changing."
 "Als je de ballen ervoor hebt ga je het ervaren."
"Kies om te leven, echt te leven en te gaan staan en te blijven staan, ook als het pijn doet."
"Beste mannelijke empowering life event waar ik op had durven hopen, ik zou dit iedere man toewensen hier doorheen te gaan."
"Het geld meer dan waard."
"Super intens en speciaal."
"Mooi opgebouwd programma."
"Best gedragen training die ik ooit heb ervaren. Super trainers."
"Diepgaand, intens, transformerend, confronterend, verhelderend, inzichtgevend, verbindend ."
"Ik heb het echt ‘gevoeld’. Soms wel heftig. Mooi om met mannenbroeders samen te zijn."
"Top training! Echt transformatief. Bij tijden wel pijnlijk, maar wel echt."

REACTIES VAN VROUWEN

"Wow wat is daar gebeurd."

"Hij is meer gaan staan."

"Hiij is een betere versie van zichzelf."

"Eindelijk is hij er..." 
"Dank dat je hem begeleid hebt meer man te worden."
"We zijn je/jullie als vrouwen dankbaar."
"Zo fijn als de man weer man mag zijn."
"Zo bijzonder die mannenwereld lijkt me..."
"Had wel erbij willen zijn om te kijken wat jullie daar doen.
"Moedige mannen, wat doe je toch mooi werk Hilbrand."
"Het voelt als ontoereikend om woorden te geven aan mijn ervaring . Ik was en ben er diep van onder de indruk . Respect voor jou en de andere begeleiders dat jullie dit mogelijk maken en wat het vraagt van jullie...
Bewondering voor de bereidheid van de mannen om het beter te krijgen voor zichzelf en daarmee voor anderen."
"Zware training lijkt me. Ben benieuwd wat het ons brengt als de mannen weer thuis zijn."
"Het is zo nodig dat ik dit zou willen dat meer mannen dit aandurven."
"Ik vind het moeilijk om toe te geven als feminist, maar eigenlijk wil ik ook een echte man. Maar waar zijn ze?"
"Nu ik de vrouwtraining heb gevolgd bij je, ervaar ik zo'n rust en bewustzijn, dat ik ook met andere ogen naar mannen kan kijken. Zelfs wellicht een beetje van ze kan houden."

MAN ZIJN

Zaken zijn best verwarrend als het gaat over man zijn. Wie zijn échte mannen: Obama, Trump, Ghandi, Poetin, Dalai Lama, Bezos…? Wat is de verhouding van kracht en kwetsbaarheid, leiden en volgen, doorgaan en veranderen, die eigen is aan een échte man? Met deze vragen ging ik de Man20 4-daagse in.

 

Het antwoord was verrassend. Ga de ervaring aan een voel wat het voor JOU betekent om man te zijn. Via een reeks van gevarieerde oefeningen (outdoor, indoor, kracht, contemplatie, duo uitwisseling, groepstestimonials) kwam ik bij de kern van mijn ‘man’ zijn en wat mij daarin stuwt en belemmert. Voor mij, en zo bleek voor veel broeders,  is de essentie van ‘man zijn’ het leren omgaan met de intensiteit van het leven en te blijven staan (beschikbaar zijn!) wanneer geconfronteerd met angst, woede, verdriet, afwijzing en eenzaamheid… 

Door inzicht te krijgen in mijn verleden, men relatie met mijn vader, moeder en familiesysteem en de blokkades daarin door te pakken kwam ik in contact met mijn stroom van mannelijke levenskracht die toelaat ER TE ZIJN in elke situatie. Dit te mogen ervaren in een groep waar veiligheid en broederschap écht voelbaar is, is zondermeer ‘life-changing’ en een duurzaam geschenk voor mezelf, mijn gezin, familie, vrienden en organisaties die ik leid. Bedankt!

 

Jochen Roef 

Co-Founder en CEO