MAN23

Man23 staat open voor elke 25+ jongeman die man wil worden, en voor mannen die het aandurven om zichzelf te laten zien in de gemeenschap van andere mannen en zichzelf daaraan durven scherpen.

broeder

tot 

broeder

Mannen en broederschap


Het mannelijke lost graag alles zelf op. 

Door, Emile Weesie

Alleen, op zoek naar de waarheid en het leven. In en vanuit zichzelf. En mannen doen dat vaak net zo. Niet omdat ze een binnenvetter zijn, maar omdat ze genoeg hebben aan hun eigen wereld. Een man zoekt graag zijn innerlijke wereld op, waar hij in rust kan zijn, zonder druk, en waarin hij ontdekt hoe het allemaal in elkaar steekt. Ondanks die voorliefde om alleen te zijn kan broederschap hem iets geven dat hem steun geeft. Daarom hebben we het thema broederschap aan de komende mannengroep gegeven.

Man-zijn is in deze tijd een bijzondere gebeurtenis. De hele maatschappij valt zo’n beetje heen over wat mannen hebben gerealiseerd. Dat de wereld er zo aan toe is, wordt veelal op het conto van mannen bijgeschreven. Oorlogen, (seksueel) misbruik, schandalen, wantoestanden in allerlei organisaties en instituties, mannelijke bevoorrechting in politiek en
maatschappij; het lijkt vaak allemaal te zijn veroorzaakt en in stand te worden gehouden door mannen. Er is een luide roep dat het anders moet.

Hoe kun je je in die dynamiek ontwikkelen in je man-zijn? Hoe kun je vanuit je eigen kracht je bijdrage leveren aan de wereld om je heen? Hoe kun je zonder je schuldig te gaan voelen je plek innemen? Want is het ook waar: het mannelijke wil groter, sterker, slimmer dan alles en iedereen zijn. Het wil winnen. Dat geldt voor het mannelijke in mannen èn voor het mannelijke in vrouwen. Het mannelijke in de man keert ook tegen andere mannen. Mannen zijn al snel elkaars concurrenten; daarvoor hoef je alleen maar te kijken naar het oerbeginsel van de voortplanting: slechts heel zelden laat een eitje meer dan een zaadje toe. En ondanks dat – of misschien wel: daardoor – zit in elke man ook de eenzaamheid van het alleen-zijn. Want al is het je natuur om te willen winnen en daarom met anderen te concurreren, uiteindelijk blijf je alleen over. 

Het is eenzaam aan de top

Mannen zijn daar niet zo open over. Als ze dat al zijn, dan lukt het ze vaak beter bij een vrouw. Helaas is dat vaak vanuit een onbewust verlangen om bij mama uit te huilen zodat zij ervoor kan zorgen dat al het boze uit zijn wereldje verdwijnt. Maar als volwassen man ben je geen jongen meer en heb je geen mama meer die het voor je opknapt. Je bent zelf aan zet, bent zelf verantwoordelijk voor je leven, net als de andere mannen. 

Als mannen elkaar opzoeken is dat vaak om de leegte, de eenzaamheid op te vullen: in de sport, in de kroeg. De eenzaamheid verdwijnt dan even naar de achtergrond. En soms lukt het dan om elkaar te vinden op de thema’s die ertoe doen: wat het leven de moeite waard maakt; waardoor het even tegenzit; hoe het is om met al die druk en verwachtingen om te gaan. En misschien om te delen hoe het is om je in te zetten of je zelfs op te offeren voor het grotere. De liefde, de kracht, de angst, de dood. Dat is wat waarom we deze mannengroep aanbieden: om elkaar te ontmoeten op de thema’s die wezenlijk voor ons – als man – zijn, zodat we elkaar vanuit diepe herkenning in het man-zijn kunnen ontmoeten en steunen.

Vanuit sommige wijsheidstradities is 2020 te zien als het jaar van het mannelijke en van het werken aan jezelf. Jij, als man, die de steen, de hoeksteen, de steen der wijzen in jezelf bevrijdt. Het is het jaar waarin het mannelijke zich kan laten zien in zijn koninklijke gedaante. Die van een wijze, die geleerd heeft van het leven, en zijn wijsheid, kennis en ideaal deelt met de mensen om hem heen. Die beschermt en liefheeft, die duidelijkheid geeft. We hebben dat tij mee.

niet zoeken maar zijn

Een man vroeg eens aan zijn vader,"Vader, hoe vind ik ooit de juiste vrouw.
De vader antwoordde, vergeet het vinden van de juiste vrouw, focus je op de juiste man te zijn"