Parcival's Young Men

16 & 17 september 2023 | 18 & 19 november 2023

"Wie naar buiten kijkt droomt,
wie naar binnen kijkt ontwaakt."
Carl Jung

De vrouw is, de man wordt gemaakt

"Maar wat is een man? En hoe word je er één?"


Weet je nog, die ene jongen in de klas die zo populair was? Die alles had wat jij ook wilde hebben, maar wat niet voor jou weggelegd leek? Of was jij juist die ene jongen in de klas, de stoerste van allemaal? Wie bepaalde  wie populair was en wie niet? Wanneer ben je echt mannelijk? En wat is mannelijkheid eigenlijk?

Created with Sketch.

De maatschappij heeft misschien een beeld van mannelijkheid. Dat lijkt tegenwoordig voornamelijk gericht op het uiterlijk en bezit. Kijk maar naar alle Marvel films waarin elke held zo is afgetraind dat Popeye er jaloers van zou worden en hun fantastische arsenaal aan voertuigen en wapens. Het antwoord lijkt dus simpel: gewoon elke dag afzien in die sportschool en een dieet volgen waar niemand gelukkig van wordt en zo rijk mogelijk worden.

Was het maar zo simpel… of is het juist veel simpeler? Zoom eens in op de helden van al die verhalen. Wat zie je? Mannen die opkomen voor het goede. Mannen die niet bang zijn om keuzes te maken. Ze zeggen waar ze voor staan en staan voor wat ze zeggen. Ze durven alles. Ze zijn zelfverzekerd en worden gerespecteerd om wie ze zijn. Precies dit is wat mannelijkheid is. 

En weet je wat nou het mooie is? Dit kun jij ook!

Je zit in een fase in je leven die niet drukker lijkt te kunnen. Je omgeving vraagt alles van je en de verwachtingen zijn torenhoog. Soms verlang je terug naar de tijd dat je amper verplichtingen had en lekker buiten kon spelen of kon gamen met je vrienden. De maatschappij verandert snel en jij moet alle veranderingen bijbenen. Je staat 24/7 aan. En terwijl jij al die ballen hoog probeert te houden moet je ook nog gaan beslissen wat je wilt met je leven. Hoe dan? Zien mensen niet dat je het al druk genoeg hebt?

Created with Sketch.

Jij hebt talenten die je kunt gebruiken in je leven. Niet alleen om te bepalen hoe jouw leven eruit komt te zien, maar ook om je leven makkelijker te maken. En dat willen we allemaal wel toch? De vraag is alleen of je weet welke talenten je bezit en hoe je ze in moet zetten. Waar ben jij goed in? Wat wil jij bereiken in het leven? En wat is daarvoor nodig? Wat houdt je tegen? En misschien wel de belangrijkste vraag: wanneer is het goed genoeg?

Nog even over die superhelden. Naast het feit dat ze durven zijn wie ze zijn, betekenen ze altijd iets voor de dierbaren om hen heen. Ze maken de wereld een stukje beter door het gevecht aan te gaan met de vijand. Hoe kun jij net zo’n held worden voor jouw omgeving? De strijd aangaan met wereldleiders lijkt nou niet echt realistisch. Hoe dan wel?

Created with Sketch.

Oké, de algemene vijand verslaan is waarschijnlijk niet jouw doel in het leven. Overigens geldt dat voor zo ongeveer iedere man. En toch zijn er mannen die “het allemaal voor elkaar hebben”. Dat wil jij ook, en terecht! 

Maar dat gaat niet vanzelf; daar is moed, weerbaarheid en doorzettingsvermogen voor nodig. Moed om te durven kiezen wat voor jou echt belangrijk is, weerbaarheid om je niet van jouw pad af te laten brengen en doorzettingsvermogen om niet op te geven wanneer het moeilijk wordt. Als je dit kunt schuilt er ook in jou een superheld!

Wat ook altijd terugkomt in heldenverhalen; of het nou een superheldenfilm is of het oude verhaal van Parcival; ze gaan uiteindelijk altijd de strijd aan met hun sterkste vijand. En dat is hun innerlijke vijand. De vijand die ons klein wil houden, geen risico's durft te nemen en bang is wat de buitenwereld van hem vindt. 

Als je man wil worden, zul je die strijd aan moeten gaan.

In deze training nemen we je mee op een ontdekkingstocht. Je gaat stappen zetten. Je wordt uitgedaagd om uit te spreken wat je met je leven wilt en daar ook actief mee aan de slag te gaan. Samen met leeftijdsgenoten ga je ervaren hoe de held in jou eruit ziet.
Je gaat ervaren hoe het is om respect te verdienen, te ontvangen en om respectvol naar anderen te zijn.

Kortom, je gaat leren om als MAN te denken, voelen en handelen. Pittig? Wellicht. Maar het geeft kleur en glans aan wie jij bent en aan jouw leven. Door te werken met een groep leeftijdsgenoten kun je van elkaar leren, elkaar verder helpen en ervaren wat broederschap betekent in deze fase van je leven. 

Jong gedaan . . .

We treffen volwassen mannen aan die nooit zijn gaan staan, en we treffen jonge mannen aan, die niets liever willen dan te gaan staan om dienstbaar te zijn voor de samenleving. Ben jij er ook zo een? Meld je dan aan en train je lichaam, geest en ziel!

Data

Het volgende vierdaagse mannenweekend, voor mannen van 14 - 21 jaar, staat gepland op:

zaterdag 16 en zondag 17 september 2023
zaterdag 18 en zondag 19 november 2023

De weekenden starten op zaterdag om 09.00 en eindigen zondag rond 17.00. De inschrijving sluit bij een maximum van 20 deelnemers. 

Locatie

Woudschoten in Zeist.

Kosten

De kosten bestaan uit: 

- Algemene deelnamekosten voor alle vier de dagen
- Locatie
- Ontbijt, lunch en diner (diner alleen op zaterdag) 
- Overnachting van zaterdag op zondag
- Een team van geschoolde en ervaren trainers
- Achteraf, een sessie 1-op-1 coaching met hoofdtrainer Guus van Acker. 

Deelnamekosten voor 2023 bedragen €1350,- inclusief BTW. 

We zullen, onder andere, gebruik maken van:

- Emotioneel-lichamelijk werk 
- Systemisch (trauma)werk
- Opstellingsmethoden en presentie technieken
- Meditatietechnieken
- Existentiële filosofie

bij de Poort

Bij de poort laat je de wereld achter je die je kent. Je gaat een andere wereld binnen voor twee keer twee dagen. Je irritatie-en allergiegrenzen zullen op de proef worden gesteld. We gaan kijken waar je de neiging hebt om te lijden of te leiden en waar je geduld of ongeduld zult laten zien. Succesvol teamwork valt of staat met Together Everyone Achieves More. Maar welke positie neem jij in en welke rol speel jij op momenten van onverwachte gebeurtenissen? Dit en meer ondervind je tijdens Parcival's Young Men. 

Aansprakelijkheid

In verband met 'high risk-high output'  momenten tijdens de training, vragen we van deelnemers dat ze zich bewust zijn van deelname aan een training dat een hoog emotionele transformatie tot gevolg kan hebben. Tevens zitten er uitdagende fysieke onderdelen bij. Niemand is verplicht hieraan mee te doen en deelname is voor eigen risico van de deelnemers. De organisatie draagt geen verantwoordelijkheid voor blessures of anderszins. 

Guus van Acker

hoofdtrainer

Guus heeft een technische achtergrond en jarenlange ervaring in de industriële machineontwikkeling; zowel als ontwikkelaar als leidinggevende. Het leiding geven en de diverse opleidingen in persoonlijke- en bewustzijnsontwikkeling hebben hem inzicht gegeven in ontwikkelprocessen bij mensen. Het zakendoen over de hele wereld heeft een bijdrage geleverd aan zijn vermogen zich in te leven in andere (bedrijfs)culturen. 

Binnen zijn eigen leven heeft Guus ervaren hoe belangrijk het is om als man te kunnen (gaan) staan voor wie je bent en wat je te bieden hebt. Dat het cruciaal is om een rolmodel te kunnen zijn wanneer het erop aan komt, wanneer je als man en als vader wordt aangesproken om je kracht als een echte man in te zetten. Het is waardevol en noodzakelijk dat jonge mannen kunnen leren en ervaren wat de kracht van echte mannen is. 

Co-trainers

Thijs Copini

"Doe ik het goede en doe ik het goed?" Dat zijn twee vragen waar Thijs zijn hele leven al mee bezig is. Geen verkeerde vragen, maar soms ook verlammend. Want wanneer is iets goed? En wat is het goede dan? Onbewust was Thijs daarmee altijd nog op zoek naar goedkeuring van zijn vader. Je zult je verbazen hoeveel mannen tot ver in hun leven en carrière op zoek zijn naar deze liefde, het is een enorme oerkracht die erachter schuilgaat. 

Als man volwassen worden gaat voor Thijs om het naar binnen keren en vinden wat ten diepste van waarde is voor jou. Los van je moeder, los van je vader, los van je vrienden. Dat is een mooi proces, maar het betekent ook jezelf link onder de loep nemen, zitten met de pijn die dat soms geeft, loslaten wat niet meer relevant is en verbinden met wat nu van waarde is. In dat proces van zoeken heeft Thijs het als enorm waardevol ervaren om dit samen met een groep (jonge)mannen te doen. Je bent hier namelijk niet alleen in. Sterker nog: Jouw diepste drijfveren vinden en hiervoor gaan staan is wat het leven naar Thijs' inziens zin geeft. Samen met het team staat hij je bij in deze zoektocht. 

Jesper van der Putte

Jesper heeft een technische achtergrond en ervaring opgedaan in onderzoek, projectmanagement en procesoptimalisatie. Los van de techniek is hij altijd gefascineerd geweest door de vraag waarom mensen doen wat ze doen. Dat is één van de redenen dat hij de laatste jaren is gegrepen door systemisch werken. 

De vraag wat het betekent om een man te zijn kwam nooit bij hem op, totdat hij zelf deelnam aan een man-training. Wat een openbaring was dat. Door die training is hij een ander mens geworden. Er zijn nog steeds vragen en onzekerheden, maar hij begrijpt nu hoe hij zelf op zoek kan naar antwoorden. De antwoorden zijn diep verscholen in het mannelijke. Dat heeft niet alleen positief uitgepakt voor Jesper, maar ook voor zijn omgeving. Hij deelt zijn ervaring graag met de volgende generaties. Want als hij kan bijdragen om jongens zich te laten ontwikkelen tot sterke en verantwoordelijke mannen, dan profiteert de hele samenleving daarvan.